c S

Kandidat za ministra za javno upravo je Franc Props, za naravne vire in prostor Jože Novak

01.12.2023 16:45 Premier Robert Golob je za ministra za javno upravo predlagal poslanca Svobode Franca Propsa, za ministra za naravne vire in prostor pa aktualnega državnega sekretarja Jožeta Novaka. Kandidata za kmetijskega ministra premier za zdaj ni predlagal.

Kandidat za ministra za javno upravo je poslanec Svobode Franc Props, ki je zadnji dve leti pred vstopom v parlament vodil Upravno enoto Litija. 60-letni diplomirani ekonomist in magister poslovodenja in organizacije iz Šmartnega pri Litiji je bil več let zaposlen v podjetju SPL, kjer je od leta 1984 do 2010 opravljal različne funkcije. Leta 2010 je deloval kot sekretar v kabinetu ministrstva za okolje in prostor, ki ga je takrat vodil Karl Erjavec, leta 2011 pa kot v. d. direktorja inštituta za vode. Leta 2011 je postal generalni direktor SPL-a, kjer je funkcijo opravljal do leta 2019. Bil je tudi član nadzornega odbora Sklada za razgradnjo NEK-a, član upravnega odbora in skupščine Gospodarske zbornice ter predsednik upravnega odbora Zbornice za poslovanje z nepremičninami.

Ob zeleni luči DZ-ja bo moral Props takoj zagristi v prenovo plačnega sistema v javnem sektorju in odpravo plačnih nesorazmerij. Hkrati s tem ga čakajo tudi najbrž zahtevna pogajanja s sindikati javnega sektorja, ki pričakujejo takojšnje ukrepe, del njih pa že napoveduje protestni shod.

Kandidat za ministra za naravne vire in prostor je Jože Novak

Čeprav se je po neuradnih podatkih kot kandidat za ministra za naravne vire in prostor omenjal tudi nekdanji okoljski minister Jure Leben, je Golob danes za kandidata predlagal državnega sekretarja Jožeta Novaka. Kot poroča Radio Slovenija, sodi Novak v krog ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek, ki trenutno vodi ministrstvo.

Novak je funkcijo državnega sekretarja že opravljal na nekdanjem ministrstvu za okolje in prostor, bil pa je med drugim tudi direktor državnega stanovanjskega sklada. Univerzitetni diplomirani krajinski arhitekt je v preteklosti deloval na številnih področjih, povezanih s prostorskim načrtovanjem in urejanjem krajine. Med drugim je bil direktor Zavoda RS za prostorsko planiranje, predsednik uprave družbe Imos Holding in direktor projekta novega stanovanjsko-poslovnega naselja Unipark Ljubljana. Na ministrstvu za finance je bil vodja projekta prenove sistema obdavčitve nepremičnin. Do imenovanja na funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za naravne vire in prostor je delal v sektorju za prostorsko in tehnično pripravo projektov v družbi DRI upravljanje investicij. Je tudi prejemnik nagrade za življenjsko delo Društva krajinskih arhitektov Slovenije.

Ena ključnih nalog novega ministra bo bedenje nad izvedbo ukrepov v okviru sanacije po obsežni ujmi, ki je avgusta zajela Slovenijo. Odprto še vedno ostaja tudi vprašanje obsega in izvedbe odstrela zveri.

Ministrska kandidata najprej čaka predstavitev pred matičnimi delovnimi telesi DZ-ja. Po poslovniku DZ-ja se mora namreč kandidat za ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ-ja, nato pa ga mora na seji potrditi še DZ.

Zaslišanja kandidatov, ki bosta zapolnila dve od treh izpraznjenih mest v vladni ekipi Roberta Goloba, je torej pričakovati v prihodnjem tednu, morda že v ponedeljek.


>> Več: Golob za ministra predlagal Franca Propsa in Jožeta Novaka, kandidata za kmetijskega ministra pa ne