c S

Izteka se rok za prijavo za glasovanje na trojnem posvetovalnem referendumu v tujini

24.05.2024 07:47 Za volivce, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, in volivce, ki v tujini prebivajo stalno, se danes izteče rok, do katerega lahko državni volilni komisiji sporočijo, da želijo na posvetovalnih referendumih glasovati v tujini.

Volivci, ki bodo na dan glasovanja v tujini, ker tam stalno prebivajo (izseljenci), lahko na referendumih glasujejo po pošti, če to še danes sporočijo Državni volilni komisiji (DVK). Brez predhodne prijave pa lahko na dan glasovanja glasujejo na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Slovenije v državi, kjer prebivajo, če je tam volišče, pojasnjuje DVK.

Volivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, torej zdomci, pa morajo vlogo na DVK oddati tako za glasovanje po pošti kot tudi za glasovanje na diplomatsko-konzularnem predstavništvu.

Zdomci, ki so doslej že oddali vlogo za druge načine glasovanja na evropskih volitvah – rok se je iztekel 9. maja –, bodo prejeli poštno pošiljko z volilnim gradivom tudi za posvetovalne referendume, pojasnjuje DVK.

Izseljenci so volilno gradivo za evropske volitve prejeli po uradni dolžnosti, če želijo v tujini glasovati po pošti tudi za referendume, pa morajo to še danes posebej sporočiti DVK-ju.

>> Več: Izteče se rok za prijavo za glasovanje na trojnem posvetovalnem referendumu v tujini