c S

Izraelska vojska v Gazi bombardirala Al Mavasi, ki ga je določila kot humanitarno območje

19.06.2024 13:08 Izraelska vojska nadaljuje napade na Gazo. Med drugim je ponoči napadla predel ob sredozemski obali Al Mavasi, ki so ga maja določili kot humanitarno območje in zatočišče za razseljene Palestince iz Rafe. Izrael je napadel tudi Libanon in Sirijo.

V nočnem obstreljevanju šotorišča na t. i. humanitarnem območju na obali je bilo ubitih sedem ljudi.

Starejša prebivalka šotorišča Fatima Al Kik je dejala, da je izraelska granata zadela šotore, medtem ko so otroci spali. Napad je zanetil požar. Da ni vse zgorelo, so preprečili reševalci, je dejala.

Še šest Palestincev je umrlo v izraelskem zračnem napadu na stanovanjsko zgradbo v mestu Gaza, dva človeka pa je izraelska vojska ubila med trajajočo ofenzivo na območju Rafe, poroča Al Džazira.

Najmanj dve žrtvi sta bili tudi v Nusejratu v osrednji Gazi, poroča Vafa.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da je izraelska vojska v zadnjih 24 urah tam ubila 24 ljudi in jih ranila 71. Številne žrtve so ujete pod ruševinami, kjer do njih reševalci ne morejo priti.

Skupaj je bilo do zdaj po 7. oktobru v Gazi ubitih najmanj 37.396 ljudi, od tega več kot 15.000 otrok, 85.523 pa jih je bilo ranjenih.

Napadi tudi na Libanon in Sirijo

Izraelska vojska je napadala še drugje v okupirani Palestini, bombardirala je tudi Libanon in Sirijo.

Na zasedenem Zahodnem bregu so izraelski vojaki med racijo v mestu Kalkilija s strelnim orožjem ranili najmanj štiri ljudi, poročanje lokalnih medijev povzema palestinska tiskovna agencija Vafa.

V izraelskem zračnem napadu na libanonsko obmejno vas Jarun so bili ubiti trije ljudje, poroča libanonski portal An Nahar.

Izraelske sile pa so napadle tudi Sirijo, kjer so po navedbah sirske tiskovne agencije Sana ubile pripadnika tamkajšnje vojske.

Izrael redno izvaja napade na Sirijo, kjer pogosto napada skupine, ki uživajo podporo Irana. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je Izrael letos v Siriji ubil 171 borcev in 13 civilistov.


>> Več: Izraelska vojska v Gazi bombardirala Al Mavasi, ki ga je določila kot humanitarno območje