c S

Izraelska vojska razširila kopensko ofenzivo na celotno območje Gaze

04.12.2023 13:44 Izraelska vojska (IDF) je sporočila, da je razširila kopensko ofenzivo "proti vsem Hamasovim centrom po vsej Gazi". Predtem so prebivalcem 20 območij v osrednjem in južnem delu enklave ukazali, da morajo oditi globlje proti jugu.

Izraelske sile so v nedeljo zvečer potrdile, da so začele kopenske operacije severno od mesta Han Junis na jugu enklave, zato so tamkajšnjim prebivalcem naročile evakuacijo. "Odločno in temeljito smo se borili na severnem območju Gaze, zdaj pa to počnemo tudi v južnem delu Gaze," je dejal načelnik generalštaba Herzi Halevi. Nato so dodali, da so napadli "200 terorističnih Hamasovih točk".

A prebivalci Gaze se nimajo več kam umakniti, saj je notranje razseljenih že 1,8 milijona ljudi oziroma 80 odstotkov prebivalstva Gaze. Od sobote je bilo po navedbah palestinskih oblasti v Gazi več kot ubitih 800 ljudi, skupno v skoraj dveh mesecih izraelskih napadov več kot 15.500. Izraelske sile nadaljujejo tudi racije na Zahodnem bregu, ponoči naj bi prijele najmanj 60 Palestincev, ubita pa sta bila dva človeka.

"Nihče se ne čuti varnega"

Predstavnik Unicefa James Elder je opozoril, da bodo posledice izraelskih napadov na jug Gaze ogromne. "Ves čas prihajajo opozorila, da se to, kar se je zgodilo na severu Gaze, ko so bili prebivalci priča nepredstavljivim grozodejstvom, ne sme ponoviti še na jugu enklave. A očitno se bo zgodilo prav to." V pogovoru za BBC je še dejal, da "vsakih deset minut pade ena bomba". Dodal je, da se na jugu Gaze nevarnost napadov meša z izmučenostjo ljudi. "Nekateri so se zaradi napadov morali preseliti že trikrat ali štirikrat, zato so ljudje izčrpani in brez upanja, a vztrajajo zaradi svojih otrok, čeprav nimajo kam več pobegniti. Varni niso niti v bolnišnicah niti v begunskih taboriščih. V takšnih razmerah se nihče ne počuti varnega."


>> Več: Izraelska vojska razširila kopensko ofenzivo na celotno območje Gaze