c S

Izraelska vojska bombardira območja v Gazi, kamor naj bi se umaknili palestinski civilisti

05.12.2023 12:36 Izrael je okrepil zračno in kopensko bombardiranje juga Gaze, pri čemer je bilo ubitih na desetine Palestincev kljub pozivu Združenih narodov za zaščito civilistov, za katere na palestinskem območju ni več varnih zatočišč.

Kot poročajo očividci in novinarji, izraelska vojska intenzivno bombardira jug gosto poseljenega palestinskega območja, vključno s predeli, kamor so se po pozivu Izraela umaknili civilisti, ki so iskali zatočišče pred izraelskimi napadi. Samo v zadnjih 24 urah je bilo po navedbah zdravstvenih oblasti v Gazi ubitih več kot 375 ljudi.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je pozval Izrael, naj se izogiba nadaljnjim ukrepom, ki bi poslabšali že tako hude humanitarne razmere v Gazi in civilistom prihrani trpljenje. "Generalni sekretar je zelo zaskrbljen zaradi ponovnega izbruha sovražnosti med Izraelom in Hamasom ... Ljudje, ki jim je bilo ukazano, da se evakuirajo, nimajo varnega zatočišča in imajo zelo malo možnosti za preživetje," je dejal tiskovni predstavnik ZN-a Stephane Dujarric.

Po napadu palestinskega gibanja Hamas na jug Izraela 7. oktobra je izraelska vojska začela silovite napade na Gazo in nato s kopenskimi silami vdrla v njen severni del, zdaj pa se pripravlja na kopensko ofenzivo tudi v južnem delu, kjer izraelski pehoti pripravlja teren z okrepljenimi napadi iz zraka.

Izraelski tanki so po pričevanju prebivalcev že vdrli čez mejo v Gazo in presekali glavno pot, ki vodi od severa proti jugu. Izraelska vojska je sporočila, da osrednja cesta iz Kan Junisa proti severu "predstavlja bojno polje", zato je zaprta.


>> Več: Izraelska vojska bombardira območja v Gazi, kamor naj bi se umaknili palestinski civilisti