c S

Izrael po izteku premirja s Hamasom znova napadel cilje v Gazi

01.12.2023 08:21 Izraelska vojska je sporočila, da je obnovila napade proti Hamasu v Gazi. Ob tem je palestinsko gibanje obtožila kršenja pogojev premirja in izstreljevanja raket proti izraelskemu ozemlju.

Izrael je Hamas obtožil kršenja pogojev dogovora, potem ko naj bi bila z območja Gaze izstreljena raketa, ki jo je izraelska vojska prestregla. Iz Gaze poročajo o novih izraelskih zračnih napadih, oglasile so se sirene.

Al Džazira poroča o srditih bojih med palestinskimi oboroženimi skupinami in izraelskimi enotami, medtem ko v osrednjem predelu Gaze izraelski tanki raketirajo območja blizu begunskih taborišč Nuseirat in Bureij.

Potem ko sta se v sredo zvečer Izrael in Hamas le nekaj minut pred iztekom začasne prekinitve ognja dogovorila o podaljšanju premirja v Gazi še za 24 ur in vmes je prišlo do nove izmenjave talcev za palestinske zapornike, je po izteku podaljšanja (ob 7. uri po lokalnem času) Izrael danes zjutraj obnovil napade na palestinsko enklavo.

Strani sta se ob katarskem posredovanju pogajali o podaljšanju premierja, a so bili pogovori neuspešni. Palestinski predstavniki so sicer za BBC povedali, da tudi po obnovitvi spopadov pogovori o premirju potekajo še naprej.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je znova na obisku na Bližnjem vzhodu, je včeraj dejal, da so mu izraelski uradniki povedali, da bodo na neki točki nadaljevali vojaške operacije. Ob tem je Blinken Izrael pozval, naj vzpostavi načrt za humanitarno zaščito civilistov, izogiba pa naj se tudi nadaljnjemu obširnemu razseljevanju civilistov in uničenju kritične infrastrukture.

>> Več: Izrael je obnovil napade v Gazi