c S

Italija podaljšuje nadzor za šest mesecev. Slovenija prav tako na meji s Hrvaško in Madžarsko.

22.05.2024 12:42 Italija bo za šest mesecev podaljšala nadzor na meji s Slovenijo, novo podaljšanje pa začne veljati 19. junija. Odločitev o podaljšanju nadzora je deloma posledica italijanskega predsedovanja skupini G7, je dejal italijanski notranji minister.

Italija je začasni nadzor na meji s Slovenijo uvedla 21. oktobra lani. Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je takrat dejal, da je italijanska vzhodna meja točka prihoda nezakonitih prebežnikov s t. i. balkanske poti. Poudaril je, da so med njimi lahko tudi teroristi, povezani z džihadom in islamsko državo, tega pa italijanske oblasti ne nameravajo podcenjevati. Nadzor na meji pa naj bi bil odvračilni dejavnik za nezakonite prehode meje.

Da bo nadzor na meji najverjetneje podaljšan, je Italija sporočila že na začetku meseca. Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je takrat dejal: "Razmišljamo, da bi zaprosili za podaljšanje nadzora na meji zaradi napetega vzdušja, ki vlada na Bližnjem vzhodu, seveda ne zaradi odnosov s Slovenijo in Hrvaško, ki so odlični."

Slovenija je lani jeseni, potem ko je nadzor na meji uvedla Italija, začela znova izvajati nadzor na notranji schengenski meji s Hrvaško in Madžarsko. Decembra ga je podaljšala do 22. junija.

>> Več: Italija nadzor na meji s Slovenijo podaljšuje za šest mesecev