c S

Huawei: Od slovenske vlade zaradi sklepa glede 5G nismo zahtevali povračila

06.12.2023 14:28 Kitajski tehnološki velikan Huawei od slovenske vlade (še) ni zahteval neposrednega povračila zaradi stroškov, povezanih z odločitvijo o spremembi sklepa o varnosti omrežja 5G v Sloveniji.

"Če bodo sprejeti diskriminatorni omejevalni ukrepi, kot so trenutno predvideni, ali drugi ukrepi s podobnim učinkom, bo to negativno vplivalo na vse deležnike," so navedli.

Da je Huawei od vlade terjal povračilo 170 milijonov evrov stroškov, je sicer v torek poročal portal 24ur.com. Kot je še navedel, se podjetje v dopisu, ki ga je naslovilo na vlado, opira tudi na mnenje slovenskih ekonomistov in pravnikov.

V podjetju Huawei Technologies Ljubljana so za STA zavrnili informacije 24ur.com. "Navedeno ne drži, saj v našem pismu vladi z dne 22. 10. 2023 (še) nismo zahtevali neposrednega povračila. Če bodo sprejeti diskriminatorni omejevalni ukrepi, kot so trenutno predvideni in v fazi sprejemanja (ali drugi ukrepi, ki bi imeli podoben učinek), bo to negativno vplivalo na vse deležnike," so zapisali.

Vlada je konec junija spremenila leta 2020 sprejeti sklep o sprejemu ukrepov za zmanjšanje tveganj v omrežjih 5G, kot razlog za to pa so takrat v uradu vlade za informacijsko varnost navedli, da so pri tem izhajali iz nedavnega priporočila Evropske komisije, ki je kitajski družbi Huawei in ZTE navedla kot bolj tvegani za varnost EU-ja, kot so preostali dobavitelji opreme 5G.

Že ob spremembi sklepa so se oglasili v Huaweiu, kjer so poudarili, da podpirajo skrb slovenske vlade za zaščito kibernetske varnosti, hkrati pa se zavzeli za to, da bi morali ukrepi za zagotavljanje varnosti omrežij 5G temeljiti na objektivnih in nediskriminatornih merilih, ne pa na podlagi diskriminatornih ali arbitrarnih presoj.


>> Več: Huawei: Od slovenske vlade zaradi sklepa glede 5G nismo zahtevali povračila