c S

HSE o kibernapadu: Situacija pod nadzorom, večjih posledic ne bo

27.11.2023 08:00 Skupina Holding Slovenske elektrarne še vedno ni rešila težav zaradi vdora v njen računalniški sistem. Z reševanjem zaklenjenih datotek se poleg policije in drugih institucij s področja kibernetske varnosti ukvarja najmanj 40 strokovnjakov.

Skupina HSE in urad za informacijsko varnost nadaljujeta obravnavo vdora v informacijski sistem HSE-ja, ki je bil zaznan v sredo in se je okrepil, razširil v noči s petka na soboto. "Prvi rezultati več kot 48-urnega neprekinjenega dela dajejo dobre obete za čimprejšnjo vzpostavitev nemotenega delovanja informacijske in komunikacijske infrastrukture skupine HSE," sta HSE in urad zapisala v skupnem sporočilu za javnost.

Generalni direktor HSE-ja Tomaž Štokelj je v popoldanski izjavi za nekatere medije dejal, da so danes vse strokovne službe nadaljevale intenzivno delo pri odpravljanju posledic kibernetskega napada in da je bilo vključenih tudi več zunanjih strokovnjakov.

"Z opravljenim delom smo zelo zadovoljni. Na podlagi opravljenega in videnega smo lahko optimistični, da večjih posledic tako z vidika varnosti sistema kakor tudi vpliva na ekonomsko poslovanje družbe ne bo," je dejal. Dodal je, da je sicer še prezgodaj, da bi postavili dokončne trditve. Je pa operativni sistem, ki služi kot nadzor nad obratovanjem elektrarn, v večji meri funkcionalen, je dejal.

>> Več: HSE o kibernapadu: Situacija pod nadzorom, večjih posledic ne bo