c S

Hrvaška vlada uvaja strožje kazni za nasilje nad ženskami

18.09.2023 08:02 Hrvaška vlada je ta teden predstavila zakonski sveženj, ki predvideva bistveno strožje kazni za nasilje nad ženskami. Nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s pomočjo žrtvam nasilja, so napovedane zakonske spremembe pozdravile.

Femicid postaja kaznivo dejanje, za katero je predvidena zaporna kazen od 10 do 40 let. Višje bodo tudi kazni za posilstvo, država pa uvaja še preživninski sklad.

Trinajst žensk so lani na Hrvaškem ubili njihovi partnerji, kar državo uvršča na neslavno tretje mesto v Evropski uniji. Na pobudo nevladnih organizacij je vlada premierja Andreja Plenkovića zdaj pripravila bistveno strožji zakon za nasilneže nad ženskami in otroki.

"Z njim želimo sporočiti, da je uboj ženske le zato, ker je ženska, nesprejemljiv," je dejal premier Plenković in napovedal, da bo femicid po novem zakonu kaznivo dejanje, za katero je predvidena zaporna kazen od 10 do 40 let.

Višje bodo tudi kazni za posilstvo, po novem od pet do dvanajst let. Spolno nadlegovanje postaja izključno kaznivo dejanje, odpravili pa bodo še zastaranje kazenskega pregona za vsa kazniva dejanja spolne zlorabe otrok.

>> Več: Hrvaška vlada uvaja strožje kazni za nasilje nad ženskami