c S

Hišne preiskave zaradi spornega razpisa, ki je bil povod za odstop ministrice Ajanović Hovnik

17.05.2024 07:37 Kriminalisti so na območju ljubljanske in mariborske policijske uprave izvedli hišne preiskave v stanovanjskih in poslovnih prostorih ter pri državni organ zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri razpisu za financiranje projektov.

Na Policijski upravi Ljubljana so pojasnili, da so kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU-ja Ljubljana skupaj z mariborskimi kriminalisti v sredo izvedli skupno pet preiskav stanovanjskih in poslovnih prostorov ter prostorov državnega organa zaradi suma, da so tri fizične osebe in ena pravna oseba izvedle kaznivo dejanje, ker so na javnem razpisu dosegle, da so se na razpis med prejemnike uvrstile organizacije, ki niso izpolnjevale meril za dodelitev denarja.

Med hišnimi preiskavami je sodelovalo 21 kriminalistov policijskih uprav Ljubljana in Maribor. Noben osumljenec ni bil pridržan. Preiskavo bodo nadaljevali s pregledom zasežene poslovne dokumentacije in elektronskih naprav ter z zbiranjem obvestil. Več informacij zaradi interesa preiskave niso posredovali.

Neuradno naj bi šlo za preiskavo, povezano z razpisom, zaradi katerega je odstopila ministrica Sanja Ajanović Hovnik.

Sporni razpis ministrstva za javno upravo

Ministrstvo za javno upravo je marca lani objavilo javni razpis za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju v vrednosti približno 10,6 milijona evrov. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je lani pri izvedbi razpisa zaznala sum kršitve nasprotja interesov in novembra uvedla preiskavo zoper nekdanjo ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik.

>> Več: Hišne preiskave zaradi spornega razpisa, ki je bil povod za odstop ministrice Ajanović Hovnik