c S

Hišne preiskave na Darsu

23.04.2024 13:15 Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) izvajajo hišne preiskave na Darsu. Do preiskave prihaja pol leta po medijskem razkritju niza sumov nepravilnosti - od favoriziranja pri javnih razpisih do sumov podkupovanja in kartelnega dogovarjanja.

Kot sporočili z Darsa, pri preiskavi aktivno sodelujejo, NPU-ju pa bodo skladno z odredbo sodišča izročili vso zahtevano dokumentacijo. "Dars bo tudi naprej, če bo treba, polno sodeloval z vsemi pristojnimi organi," so napovedali v družbi.

Po besedah predsednike Darsove uprave Davida Skornška jih je NPU zjutraj obiskal na več lokacijah. "Te preiskave so posledica preteklih dogodkov, kot ste seznanjeni, so bili ugotovljeni sumi določenih nepravilnosti in te nepravilnosti se zdaj tudi razčiščujejo," je pojasnil ob robu Darsovega dogodka Avtocesta prihodnosti. Kot je dodal, na Darsu izvajajo tudi dve forenzični reviziji. Ena je bila že zaključena, izsledke teh revizij pa so strnili in jih del posredovali na NPU-ju, del pa jih je internih priporočil. Druga revizija, ki jo izvajajo na pobudo SDH-ja, bo po njegovi oceni zaključena do konca poletja.

Vsebine preiskave sicer ne morejo komentirati, saj je v pristojnosti komuniciranja preiskovalnih organov, so še zapisali.

Kriminalisti med drugim pri Hajdinjaku, Snežiču in na kranjski občini

Spletni portal 24ur.com navaja, da naj bi kriminalisti zjutraj na domačem naslovu obiskali tudi nekdanjega predsednika uprave Darsa Hajdinjaka, Roka Snežiča in druge akterje pri poslih, povezanih z avtovleko tovornih vozil.

Z Mestne občine Kranj so medtem sporočili, da so se kriminalisti oglasili tudi pri njih. Po njihovih navedbah gre za zadevo, ki se neposredno ne tiče občine, med preiskovanci oz. osumljenci pa tudi ni nihče od njihovih zaposlenih. Na občini so kriminalistom sicer poslali dokumentacijo v zvezi z nakupom zemljišča ob avtocestnem izvozu Kranj vzhod, ki bo namenjeno za potrebe pokrite prekladalne rampe za mešane komunalne odpadke in ga je občina jeseni 2023 odkupila od Darsa.


>> Več: Hišne preiskave na Darsu