c S

Golob: Slovenija bo organizirala zbiranje padal za dostavo pomoči v Gazo iz zraka

12.06.2024 13:28 Slovenija bo Palestincem namenila dodatnih 2,5 milijona evrov pomoči, je ob robu mednarodne konference o humanitarni pomoči za Gazo v Jordaniji sporočil slovenski premier Robert Golob in napovedal še dve slovenski pobudi.

Po njegovih besedah sicer v ponedeljek sprejeta resolucija v Varnostnem svetu ZN-a daje upanje za rešitev dveh držav. Kljub sprejetju resolucije z ameriškim načrtom za prekinitev ognja v Gazi pa je nujno takojšnje ukrepanje, saj so humanitarne razmere v Gazi katastrofalne. "Zato se je slovenska vlada odločila, da nameni dodatnih dva in pol milijona evrov skozi različne programe ZN-a za takojšnjo humanitarno pomoč palestinskemu narodu," je v Jordaniji povedal premier.

S tem Slovenija nadaljuje konkretna prizadevanja za ublažitev humanitarne katastrofe v Gazi, kar je Golob obljubil po sprejetju odločitve o priznanju Palestine, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Kot je danes odločila vlada, bo Slovenija milijon evrov namenila agenciji ZN za pomoč palestinskim beguncem in prebivalstvu na zasedenih palestinskih ozemljih ter v Jordaniji, Libanonu in Siriji. Milijon bo prejel Svetovni program za hrano (WFP), 500.000 evrov pa slovenski izvajalci razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči ali strateški partner za nujen humanitarni odziv ali mednarodni partner za zdravstveno in psihosocialno rehabilitacijo žrtev bližnjevzhodnega konflikta.

Ob robu konference je premier opravil vrsto dvostranskih srečanj. Dopoldne se je sestal z generalnim sekretarjem ZN-a Antoniem Guterresem, palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, vodjo agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippom Lazzarinijem in španskim kolegom Pedrom Sanchezom.

"Slovenija ostaja velika podpornica agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu," je po srečanju z Lazzarinijem, na katerem je Golob napovedal, da bo Slovenija milijon evrov namenila UNRWA-ja, na omrežju X zapisala vlada.


>> Več: Golob: Slovenija bo organizirala zbiranje padal za dostavo pomoči v Gazo iz zraka