c S

Golob mora do ponedeljka javiti odločitev o pravosodnem ministrstvu

26.02.2024 08:06 Danes bo potekel rok, do katerega mora premier Robert Golob ali predlagati ministrskega kandidata za pravosodje ali pa sporočiti, da bo vodenje resorja prevzel sam oziroma bo to funkcijo opravljal kakšen od ministrov.

Pri novi ministrici ali ministru za pravosodje je v ospredju vprašanje, ki bo zagotovo postavljeno najprej, in sicer, ali bo takoj po nastopu funkcije vlada uresničila odločbo ustavnega sodišča o plačah sodnikov. Ta tema bo namreč ostala na vrhu agende.

Da vlada ne uresničuje ustavnih odločb, bodo sodniki in tožilci prihodnji teden povedali tudi predstavnikom Evropske komisije, ki bodo pri nas zaradi priprave poročila o stanju pravne države.

Novega ministra čaka tudi vzpostavitev reda na pravosodnem ministrstvu. Afera nakup sodnih prostorov je poleg vsega preostalega namreč pokazala, da je ekipa Dominike Švarc Pipan zadeve reševala neprofesionalno. Ali je pri tem kršila tudi zakone, bodo sicer povedali organi pregona, ki bodo poleg nakupa sodnih prostorov preverili še projekt digitalizacije notariata.

Kot je poročala novinarka TV Slovenja Valentina Plaskan, se bo premier Golob po pričakovanjih – preden bo poiskal naslednika pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki do jutri še opravlja tekoče posle – na sestanku srečal s predstavniki SD-ja. Ob uspešnih pogovorih bi lahko še isti dan v državni zbor poslal ime kandidata. Če kandidata za ministra ne najdejo pravočasno, pa so se s koalicijskim SD-jem, v katerega kvoto spada ministrstvo za pravosodje, sicer dogovorili, da bo začasno vodenje ministrstva prevzel predsednik vlade sam, kar naj bi bilo po naših informacijah tudi najverjetneje. Med približno petimi potencialnimi kandidati, ki jih bodo Golobu predlagali v SD-ju, je prvo ime Andreja Katič, nekdanja pravosodna in obrambna ministrica ter zdajšnja državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo, a končnega soglasja za kandidaturo še ni dala. Meira Hot in Predrag Bakovič sta še dve imeni, ki se ju omenja kot kandidata za ministrski položaj, ki s sabo prinaša številna kisla jabolka. Tudi zato velikega interesa, da bi kdo prevzel ta resor, po naših informacijah ni, je še poročala Plaskan.

>> Več: Golob mora do ponedeljka javiti odločitev o pravosodnem ministrstvu