c S

Golob je voditelje držav EU-ja v pismu pozval k priznanju Palestine

20.05.2024 08:09 Premier Robert Golob je v pogovoru za ameriško televizijo CNN dejal, da je v pismu voditelje držav članic EU-ja pozval, naj se pridružijo procesu priznavanja Palestine. Razmere v Gazi pa je opisal kot katastrofo, kakršni še nismo bili priča.

"Menim, da smo lahko z enotnostjo na evropski ravni veliko pomembnejši akter na mednarodnem prizorišču, zlasti na Bližnjem vzhodu. Trenutno je med državami članicami EU-ja veliko razhajanj. To žal ne pomaga pri vzpostavljanju miru na Bližnjem vzhodu, zato je treba najprej vzpostaviti enotnost na evropski ravni. Potem pa menim, da je mogoče povečati pritisk na obe strani, da bi dosegli mir na Bližnjem vzhodu," je povedal premier.

V Evropi je po njegovih besedah že opazna krepitev pritiska javnosti glede Palestine. "To bi lahko bil trenutek, od katerega bi lahko imeli korist Palestinci," je dodal.

Glede slovenskega priznanja Palestine je pojasnil, da gre za to, da se takoj začne proces in pokaže solidarnost s palestinskim ljudstvom. V procesu priznavanja naj bi tudi jasno izrazili pričakovanja do obeh strani. Med njimi so prekinitev spopadov, izpustitev talcev in prizadevanja za rešitev dveh držav. Pri tem je bil kritičen do Izraela, češ da ni pripravljen na pogovore.

>> Več: Golob je voditelje držav EU-ja v pismu pozval k priznanju Palestine