c S

Golob je na četrtkovo sejo vlade uvrstil sklep o posredovanju priznanja Palestine v DZ

27.05.2024 22:07 Zunanja ministrica Tanja Fajon je v Bruslju glede bližnjevzhodne vojne opravila več pogovorov in se odločila, da vlado pozove, naj ta teden zaključi priznanje Palestine. Kasneje je premier Golob sporočil, da bo sklep uvrščen na četrtkovo sejo vlade.

"Po vrsti posvetovanj v zadnjih dneh sem se odločil, da v četrtek na sejo vlade uvrstimo sklep o posredovanju priznanja Palestine v državni zbor. V tem času bomo nadaljevali usklajevanja s skupino podobno mislečih držav z namenom, da ustvarimo maksimalni pritisk za takojšnje premirje in izpustitev talcev. Kot odgovorna članica Varnostnega sveta ZN-a smo dolžni narediti vse, kar je v naši moči, da pripeljemo do trajnega miru na Bližnjem vzhodu," so izjavo premierja Roberta Goloba posredovali iz kabineta predsednika vlade.

Pred tem je ob robu zasedanja zunanjih ministrov v Bruslju ministrica Tanja Fajon napovedala, da bo na vlado poslala gradivo o poteku nedeljskih pogovorov pod vodstvom Norveške in Savdske Arabije o povojnem obdobju v Gazi in današnjega srečanja zunanjih ministrov Unije. Kolege v vladi bo seznanila tudi z razvojem dogodkov, povezanih z bližnjevzhodnim vprašanjem.

Pri tem je poudarila odločitev Meddržavnega sodišča (ICJ) v Haagu, da mora Izrael ustaviti vojaško operacijo v mestu Rafa na jugu območja Gaze, česar pa izraelske oblasti ne upoštevajo. Poleg tega je prehod humanitarne pomoči čez mejne prehode še vedno močno oviran, razmere v Gazi pa so vsak dan slabše, je dodala. "Tako da moje priporočilo vladi bo, da postopke za priznanje Palestine še ta teden izpeljemo do konca in pošljemo sklep v državni zbor," je povedala Fajon.

Vlada je postopke priznanja sprožila 9. maja in napovedala, da bo odločitev o priznanju Palestine v parlament poslala najpozneje do 13. junija. Pri tem si Slovenija prizadeva, da bi se priznanju pridružila še kakšna država članica EU-ja. Španija in Irska bosta to skupaj z nečlanico Unije Norveško storili v torek.

"Ne morem reči, da je katera koli druga država napovedala priznanje v prihodnjih dneh," je o pogovorih v Bruslju dejala Fajon. Dodala je, da jih je več zagotovilo, da delajo v smeri priznanja in da bodo same sporočile, kdaj bodo pripravljene za takšen korak. Pri tem je omenila Luksemburg, Malto, Belgijo, Francijo, pa tudi Dansko.


>> Več: Golob je na četrtkovo sejo vlade uvrstil sklep o posredovanju priznanja Palestine v DZ