c S

Golob: Arbitraži, ki ji je Slovenija zavezana, bomo pustili čas in jo umaknili iz dnevne politike

17.07.2023 08:14 Premier Robert Golob je na svojem prvem uradnem obisku Hrvaške. Nastopil je čas, ko lahko Slovenija in Hrvaška skupaj dosežeta več, kot bi dosegli posamezno, je Golob poudaril po pogovorih s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem.

Premierja Slovenije in Hrvaške, Robert Golob in Andrej Plenković, se ob uradnem obisku v Zagrebu formalno srečujeta tretjič. Po navedbah kabineta slovenskega premierja bosta nadaljevala pogovore o temah, ki sta jih obravnavala na delovnem srečanju konec marca na Brdu pri Kranju. Prvič sta se hrvaški in slovenski premier srečala avgusta lani ob robu Blejskega strateškega foruma.

"Verjamem, da bomo s tem, ko bomo gledali v prihodnost, iskali projekte, s katerimi lahko pomagamo prebivalcem na obeh straneh meje, razbremenili tudi teme, ki so bile v preteklosti nerešljive in jih rešili enkrat v prihodnosti," je na skupni novinarski konferenci poudaril Golob.

"Pogovori, pogovori, pogovori, kjer obe strani spoštujeta obe stališči. Mislim, da smo danes na tej točki, ozračje je pravo, izhodišča tudi, mogoče bomo našli rešitev hitreje, kot si mislimo," je dejal o vprašanju arbitražne razsodbe o meji med državama. "Arbitražo je treba implementirati in uresničiti, vendar pri tem ni časovnega pritiska, pomembno je, da to temo, ki je tako zastrupljala odnose med državama, umaknemo iz dnevne politike," je prepričan. "V prijateljskem duhu se včasih najde rešitev tudi takrat, ko je ne pričakuješ, ko se pogovarjaš spoštljivo in kulturno," je dodal Golob.

>> Več: Golob: Arbitraži, ki ji je Slovenija zavezana, bomo pustili čas in jo umaknili iz dnevne politike