c S

Fides bo zahteval ustavno presojo vladnega odloka; ministrica za zdravje poudarja, da odlok že velja

05.03.2024 07:43 Fides bo na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti odloka o opravljanju zdravniške službe med stavko, ki ga je sprejela vlada. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel pa poudarja, da vladni odlok ostaja v veljavi.

Fides se je sešel na seji glavnega stavkovnega odbora, na kateri je obravnaval zakonitost vladnega odloka o naboru storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati tudi med stavko. Po seji je sindikat sporočil, da bo na ustavno sodišče še danes vložil zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti odloka, ki ga je vlada sprejela konec prejšnjega tedna. "Takšen odlok v sindikatu ocenjujemo kot nezakonit in neustaven, saj posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke brez zakonske podlage za sprejetje takega odloka," so sporočili iz Fidesa.

Sindikat je prepričan, da vladni odlok ne more biti pravna podlaga za določanje obsega zdravniških storitev, ki so del minimuma delovnega procesa, saj tega določa zakon. "Prav tako se je glavni stavkovni odbor strinjal, da se bodo v primeru kakršnega koli ukrepanja zoper stavkajoče na podlagi navedenega odloka vlade uporabila vsa pravna sredstva za zaščito interesov stavkajočih. To vključuje tožbe, prijave na pristojne inšpektorate in po potrebi tudi podajanje kazenskih ovadb," so še dodali.

>> Več: Fides bo zahteval ustavno presojo vladnega odloka; ministrica za zdravje poudarja, da odlok že velja