c S

Evropski poslanci potrdili 50 milijard evrov za Ukrajino

27.02.2024 15:32 Evropski poslanci so v okviru revizije večletnega finančnega okvirja (MFF) 2021-2027 potrdili poseben finančni instrument za Ukrajino v vrednosti 50 milijard evrov.

Evropski poslanci so v okviru revizije večletnega finančnega okvirja (MFF) 2021-2027 potrdili poseben finančni instrument za Ukrajino v vrednosti 50 milijard evrov. V okviru revizije MFF pa bo sedaj na voljo tudi več sredstev za soočanje z migracijami.

Revizija večletnega finančnega okvirja (MFF) 2021-2027 v skladu z dogovorom držav članic in evropskih poslancev iz začetka meseca predvideva povečanje za 64,6 milijarde evrov. Vključuje še dogovor o platformi za strateške tehnologije za Evropo (STEP) in poseben finančni instrument za Ukrajino, vreden 50 milijard evrov. Do konca leta 2027 je za Kijev predvidenih 33 milijard evrov posojil in 17 milijard evrov nepovratnih sredstev.

Za revizijo je glasovalo 499 poslancev, 67 proti, 31 se jih je glasovanja vzdržalo. Sredstva za Ukrajino pa je potrdilo 536 evroposlancev, 40 jih je bilo proti, 39 se jih je vzdržalo. STEP je medtem zbral 517 glasov podpore, 59 jih je bilo proti, 51 vzdržanih.

V dopoldanski razpravi je eden od poročevalcev finančnega inštrumenta za Ukrajino Michael Gahler (EPP) izpostavil, da EU z revizijo MFF izpolnjuje svoje obljube Ukrajini. Ob tem se je zavzel še za dobavo streliva in dodatnega orožja Ukrajini, saj da ga potrebuje v boju z agresorjem.

Medtem pa se je druga poročevalka Eider Gardiazabal Rubial (S&D) zavzela za to, da bi se vsa zasežena ruska sredstva namenila za obnovo Ukrajine, prepričana je, da mora Rusija odgovarjati in plačati za škodo, ki jo je povzročila.

V povečanje MFF sta poleg tega vključeni dodatni dve milijardi evrov za soočanje z migracijami in upravljanje meja ter 7,6 milijarde evrov za sodelovanje s tretjimi državami, tudi za podporo Zahodnemu Balkanu.

Revizija predvideva še 1,5 milijarde evrov za solidarnostni sklad za soočanje s kriznimi razmerami, 1,5 milijarde pa za spodbujanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva na področju obrambe.

Del povečanja bo pokritega iz dodatnih prispevkov držav članic, del pa s prerazporeditvijo obstoječih sredstev iz drugih programov.


>> Več: Evropski poslanci potrdili 50 milijard evrov za Ukrajino