c S

Evropski parlament podprl vključitev pravice do splava v listino EU-ja o temeljnih pravicah

12.04.2024 07:55 Evropski poslanci in poslanke so glasovali za vključitev pravice do splava v listino EU-ja o temeljnih pravicah. Možnosti za to so sicer majhne, saj sprememba zahteva soglasje vseh držav članic.

Člani parlamenta želijo, da se 3. člen listine spremeni tako, da določa, da "ima vsakdo pravico do telesne avtonomije, do svobodnega, ozaveščenega, polnega in splošnega dostopa do spolnih in reproduktivnih pravic ter do vseh s tem povezanih zdravstvenih storitev brez diskriminacije, vključno z dostopom do varnega in zakonitega splava".

Resolucija, ki so jo podprli poslanci socialistov (S&D), liberalci (Renew), Zeleni in Levica, je bila sprejeta s 336 glasovi proti 163, 39 poslancev in poslank se je vzdržalo, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Med poslanci in poslankami, ki so glasovali za resolucijo, so bili tudi slovenski evroposlanci Matjaž Nemec (S&D/SD) in Irena Joveva ter Klemen Grošelj (oba Renew/Svoboda). Proti sta glasovala Romana Tomc (EPP/SDS) in Franc Bogovič (EPP/SLS).

Po prepričanju Nemca so izglasovali "do zdaj najprogresivnejše besedilo resolucije", v kateri države članice pozivajo, naj v celoti dekriminalizirajo splav in odpravijo ovire za varen in zakonit splav.

>> Več: Evropski parlament podprl vključitev pravice do splava v listino EU-ja o temeljnih pravicah