c S

Evropski parlament kljub nasprotovanju EPP-ja potrdil zakonodajo o obnovi narave

27.02.2024 16:24 Evropski poslanci so potrdil zakonodajo o obnovi narave, ki predvideva, da bodo članice do leta 2030 sprejele ukrepe za rehabilitacijo vsaj 30 odstotkov habitatov, ki trenutno niso v dobrem stanju. Uredbi je sicer nasprotovala Evropska ljudska stranka.

Za uredbo, ki je bila v zakonodajnem procesu glede na prvotni predlog Evropske komisije močno spremenjena, je glasovalo 329 evropskih poslancev, 275 jih je bilo proti, 24 se jih je glasovanja vzdržalo.

Pri največji politični skupini v Evropskem parlamentu Evropski ljudski stranki (EPP) so v ponedeljek sporočili, da bodo glasovali proti, saj da obstaja bojazen, da bodo številne države članice zakon izkoristile za uvedbo dodatne birokracije ter daljnosežnih obveznosti spremljanja in poročanja za kmete in gozdarje, pri čemer bodo trdile, da jih k temu sili EU.

Razdeljeni so bili tudi pri politični skupini Renew, kjer je del liberalcev napovedalo nasprotovanje.

Stališča glede zakonodaje so bila zelo razdeljena tudi med slovenskimi evropskimi poslanci. Milan Brglez in Matjaž Nemec (oba S&D/SD) sta zakon podprla. Brglez, ker je mnenja, da se s tem zaščiti pitna voda v času zahtevnih vremenskih razmer. Nemec pa je prepričan, da zakon naslavlja nujno potrebo po zaščiti evropske biotske raznovrstnosti in kmetijstva, kar je povezano z bojem proti podnebnim spremembam.

Irena Joveva (Renew/Svoboda) je medtem opozorila, da zakonodaja po njenem prepričanju "povečuje prehransko varnost, ohranja naravno okolje in biodiverziteto za prihodnje generacije ter zmanjšuje tveganja naravnih katastrof". Skupaj s strankarskim kolegom Klemnom Grošljem se strinjata, da je sicer zakonodaja med pogajanji zvodenela. Grošelj je sicer pojasnil, da gre kljub temu za kompromis, ki ga EU glede na podnebne trende potrebuje.


>> Več: Evropski parlament kljub nasprotovanju EPP-ja potrdil zakonodajo o obnovi narave