c S

Evropska komisija uradno končala postopek proti Poljski zaradi vprašanja vladavine prava

29.05.2024 15:42 Evropska komisija je tudi uradno končala postopek, ki ga je leta 2017 zaradi skrbi na področju vladavine prava sprožila proti Poljski, češ da ni več očitnega tveganja za resno kršenje vladavine prava.

Da nameravajo končati postopek v skladu s 7. členom pogodbe EU-ja proti Poljski, so z Evropske komisije sporočili že na začetku meseca, pretekli teden pa je oceno stanja na področju vladavine prava na Poljskem podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova predstavila še ministrom držav članic, pristojnim za evropske zadeve.

Jourova je takrat poudarila, da so poljske oblasti pokazale odločnost popraviti nepravilnosti na področju pravosodja in priznavajo, da v državi obstajajo težave, ki jih je treba odpraviti. Poleg tega priznavajo primarnost evropskega prava nad nacionalnim.

Poljska vlada pod vodstvom Donalda Tuska, ki je oblast prevzela decembra lani, je po oceni komisije sprožila vrsto zakonodajnih in nezakonodajnih ukrepov, da bi naslovila skrbi na področju neodvisnosti sodstva. Pripravila je tudi akcijski načrt za obnovitev vladavine prava v državi in izvedla prve konkretne korake za izpolnitev tega načrta.

"Mislim, da v primeru Poljske ni več očitnega tveganja za resno kršenje vladavine prava," je poudarila komisarka za vrednote in preglednost.

>> Več: Evropska komisija uradno končala postopek proti Poljski zaradi vprašanja vladavine prava