c S

Evropa bo posredovala proti hutijevcem v Rdečem morju

19.02.2024 13:44 Zunanji ministri članic Evropske unije so danes vzpostavili pomorsko operacijo Evropske unije v Rdečem morju za zaščito trgovskih ladij pred napadi jemenskih hutijevcev. Josep Borrell trdi, da bo vojaška misija z imenom Aspides povsem defenzivne narave.

Kot je konec januarja povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell po neformalnem zasedanju obrambnih ministrov članic, bo naloga misije spremljanje trgovskih ladij in odvračanje s prisotnostjo. Delovala bo zgolj na morju in ne bo izvajala nobenih operacij na kopnem, je še dejal. Operativni štab bo po neuradnih informacijah v Grčiji.

Unija se bo tako odzvala na dogajanje v Rdečem morju, kjer jemenski uporniki od novembra v znak podpore Palestincem, ki so na območju Gaze tarča silovitih izraelskih napadov, napadajo tovorne ladje.

V misiji bo med drugim s fregato Hessen sodelovala Nemčija, je danes ob prihodu na zasedanje pojasnila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock.

Vojna na Bližnjem vzhodu, ki je izbruhnila po oktobrskem napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael, je sicer ena od glavnih tem današnjega zasedanja zunanjih ministrov EU. Ministri, med njimi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, razpravljajo o razmerah na bojišču, zagotavljanju humanitarne pomoči, preprečevanju širjenja konflikta in obdobju po koncu trenutnih spopadov.

>> Več: Evropa bo posredovala proti hutijevcem v Rdečem morju