c S

Evi Kaili odstranili sledilno napravo in jo izpustili iz hišnega pripora

26.05.2023 13:05 Nekdanji podpredsednici Evropskega parlamenta Evi Kaili, ki je vpletena v korupcijsko afero Katargate, so belgijski tožilci dovolili odstraniti elektronsko sledilno napravo na gležnju, prav tako so jo izpustili iz hišnega pripora.

44-letna Kaili, ki je postala obraz korupcijskega škandala, je bila aprila iz zapora kot zadnja med štirimi osumljenimi v korupcijski aferi Katargate, ki je pretresla Evropski parlament, preseljena v hišni pripor. "Preiskava ne zahteva več njenega pridržanja. Za izpustitev veljajo običajni pogoji v takih primerih," je po poročanju Politica zapisalo belgijsko tožilstvo. Predstavnik tožilstva je na vprašanje o novih pogojih, ki so bili postavljeni za Kaili, in o tem, ali lahko potuje v tujino, odgovoril, da ne more pojasniti podrobnosti.

Eva Kaili je glavna osumljenka v korupcijskem škandalu Katargate, ki od lanskega decembra pretresa Evropski parlament. Takrat je policija izvedla več kot 20 racij, večinoma v Belgiji, nekatere pa tudi v Italiji in Grčiji. Zasegli so 1,5 milijona evrov v gotovini, računalnike in mobilne telefone.

Osumljenci naj bi od Katarja in Maroka prejeli velike vsote denarja za vplivanje na politične izjave in odločitve v parlamentu v korist obeh držav. Tožilstvo jih obtožuje korupcije, pranja denarja in članstva v kriminalni združbi. Tako Katar kot Maroko krivdo zanikata.

>> Več: Evi Kaili odstranili sledilno napravo in jo izpustili iz hišnega pripora