c S

EU: Začetek postopka zoper TikTok zaradi domnevne kršitve pravil za zaščito otrok

19.02.2024 17:12 Evropska komisija je začela uradni postopek zoper družbo TikTok, v katerem bo preiskovala domnevne kršitve pravil za zaščito mladoletnikov na spletu na podlagi akta o digitalnih storitvah.

Med drugim bo ugotavljala, ali so pri TikToku uvedli ustrezne ukrepe za zaščito mladoletnikov in okrepili preglednost platforme.

Komisija se je za začetek uradnega postopka odločila na podlagi opravljene predhodne preiskave, ki je zajemala analizo poročila o oceni tveganja, ki ga je družba TikTok posredovala septembra 2023, in odgovorov družbe na uradne zahteve Bruslja po informacijah, so sporočili iz Evropske komisije.

V preiskavi bo Evropska komisija preverjala izpolnjevanje obveznosti iz akta o digitalnih storitvah, povezanih z ocenjevanjem in zmanjševanjem sistemskih tveganj, v smislu dejanskih ali predvidljivih negativnih učinkov, ki izhajajo iz zasnove sistema TikTok. To vključuje algoritemske sisteme, ki lahko po navedbah Bruslja med drugim spodbujajo vedenjske oblike zasvojenosti.

"Taka ocena je potrebna za preprečevanje morebitnih tveganj za uveljavljanje temeljne pravice do telesnega in duševnega zdravja osebe, spoštovanje otrokovih pravic in njen vpliv na procese radikalizacije," so poudarili v sporočilu za javnost. Na komisiji obenem ugotavljajo, da ukrepi TikToka za zmanjšanje teh tveganj, zlasti orodja za preverjanje starosti, morda niso razumni, sorazmerni in učinkoviti.

Bruselj bo pod drobnogled vzel tudi izpolnjevanje obveznosti, povezanih z vzpostavitvijo ustreznih ukrepov za zagotovitev visoke ravni zasebnosti, varnosti in zaščite mladoletnikov, zlasti v zvezi s privzetimi nastavitvami zasebnosti mladoletnikov v okviru zasnove in delovanja njihovih priporočilnih sistemov.

>> Več: EU: Začetek postopka zoper TikTok zaradi domnevne kršitve pravil za zaščito otrok