c S

EU za vojsko v letu 2022 namenil rekordnih 220 milijard evrov, a Ukrajina ima še večje potrebe

30.11.2023 13:10 Obrambni izdatki v Evropski uniji so v letu 2022 znašali rekordnih 240 milijard evrov, kar je za šest odstotkov več kot v letu predtem. Kljub povišanju sredstev evropska obrambna industrija ne more zadovoljiti vseh potreb za vojno v Ukrajini.

Kot je sporočila Evropska obrambna agencija (EDA), so se izdatki za vojsko in obrambo v Uniji zvišali že osmo leto zapored. Veliko držav je poudarilo, da so morale povečati porabo zaradi grožnje Rusije in vojne v Ukrajini.

Šest izmed 27 držav članic Evropske unije je lani povečalo svoje vojaške izdatke za več kot 10 odstotkov. Na Švedskem so se povečali celo za več kot 30 odstotkov, saj je država zaprosila za članstvo v zvezi Nato. A nekatere države se za povečanje izdatkov niso odločile – Francija je v letu 2022 na primer povečala svoje vojaške izdatke le za 0,7 odstotka, poroča Euronews.

Države članice EU-ja so kot celota za obrambni sektor namenile 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar je precej pod dvoodstotnim ciljem, ki ga je določil Nato. V Nato je sicer vključenih 22 članic EU-ja.


>> Več: EU za vojsko v letu 2022 namenil rekordnih 220 milijard evrov, a Ukrajina ima še večje potrebe