c S

EU opozarja Beograd in Prištino pred posledicami, če ne bosta umirila razmer na Kosovu

05.06.2023 08:20 Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je obsodil nedavno nasilje na severu Kosova, ob tem pa pozval Prištino in Beograd k umiritvi razmer in jima zagrozil z negativnimi posledicami, če tega ne bosta storila.

"Evropska unija najostreje obsoja nasilna dejanja proti državljanom, enotam Kforja, organom pregona in medijem na severu Kosova. Nasilju bi se bilo mogoče izogniti in se mu je treba izogniti tudi v prihodnje," je danes sporočil Borrell.

Kosovo in Srbijo je pozval, naj "nemudoma in brezpogojno sprejmeta ukrepe za umiritev razmer, prenehata uporabljati razdiralno retoriko in se vzdržita vseh nadaljnjih neusklajenih dejanj".

"EU je pripravljen na odločne ukrepe. Če se napetosti ne bodo umirile, bo to imelo negativne posledice," je poudaril in ponovil, da morata obe državi nujno vzpostaviti mir.

EU po besedah Borrella pričakuje, da se takoj prekinejo policijske operacije v bližini občinskih stavb na severu Kosova, novoizvoljeni župani, etnični Albanci, pa da svoje naloge začasno opravljajo v drugih prostorih.

>> Več: EU opozarja Beograd in Prištino pred posledicami, če ne bosta umirila razmer na Kosovu