c S

EU ne bo podaljšal omejitev uvoza žita iz Ukrajine v pet vzhodnih članic

18.09.2023 07:39 Evropska komisija se je odločila, da ne bo podaljšala omejitev uvoza žita iz Ukrajine v pet vzhodnih članic EU-ja, ki se iztečejo opolnoči. Podaljšanje prepovedi sta že pred tem napovedali Poljska in Madžarska.

Kot so zapisali pri Evropski komisiji, so preučili podatke o vplivu uvoza pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen na trg EU-ja.

Zahvaljujoč delu v okviru skupne platforme, v kateri sodelujejo Ukrajina, Poljska, Slovaška, Madžarska, Bolgarija in Romunija, ter začasni omejitvi uvoza teh štirih poljščin, so se motnje na trgih v ukrajinskih sosedah končale, so dodali.

"Konstruktiven odnos vseh sodelujočih v platformi je prispeval k rešitvi konkretnih težav in zagotovil nemoten oziroma še povečan izvoz v tretje države," so poudarili.

Zato so se dogovorili, da se danes iztečejo ukrepi, v skladu s katerimi je bilo mogoče štiri poljščine v pet vzhodnih članic uvoziti, samo če so bile namenjene tranzitu v druge članice Unije ali tretje države. Uvedli so jih 2. maja, junija pa podaljšali do 15.9. opolnoči.

>> Več: EU ne bo podaljšal omejitev uvoza žita iz Ukrajine v pet vzhodnih članic