c S

EU kritičen do Irana zaradi odvzema akreditacij inšpektorjem IAEA

18.09.2023 08:03 Evropska unija je Iran pozvala, naj vnovič preuči odločitev o odvzemu akreditacij več inšpektorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

Po navedbah agencije bo ta "nesorazmerna poteza" resno ovirala njeno delo v državi. Iz Irana so pred tem sporočili, da je to povračilni ukrep zaradi "političnih zlorab" nekaterih zahodnih držav.

Po navedbah iranskih medijev in zahodnih diplomatov se odločitev nanaša na osem inšpektorjev iz Francije in Nemčije, zaradi česar so v Bruslju izrazili zaskrbljenost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Posebej skrb vzbujajoč je neposreden in resen vpliv te odločitve na zmožnost agencije, da izvaja svoje dejavnosti preverjanja, ki vključujejo spremljanje izvajanja skupnega celovitega akcijskega načrta (JCPOA)," je sporočil EU in Teheran pozval, naj vnovič preuči svojo odločitev.

Iransko zunanje ministrstvo je pred tem v soboto sporočilo, da je to povračilni ukrep zaradi "političnih zlorab" ZDA, Francije, Nemčije in Velike Britanije. Zadnje tri države so v četrtek napovedale podaljšanje sankcij proti islamski republiki zaradi njenega jedrskega programa, saj naj Teheran ne bi spoštoval sporazuma iz leta 2015.

>> Več: EU kritičen do Irana zaradi odvzema akreditacij inšpektorjem IAEA