c S

EU in ZDA predstavila tri predloge za sever Kosova: umiritev razmer, volitve in dialog

06.06.2023 15:39 Posebna odposlanca EU-ja in ZDA za dialog med Srbijo in Kosovom, Miroslav Lajčak in Gabriel Escobar, sta kosovskemu premierju Albinu Kurtiju v Prištini predstavila predlog za izhod iz krize na severu Kosova. Drevi bosta obiskala tudi Beograd.

Lajčak je po srečanju s Kurtijem pojasnil, da predlog mednarodne skupnosti vsebuje tri zahteve. "Prva je umiritev razmer, druga takojšnje volitve na severu Kosova in tretja vrnitev k dialogu za normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino," je dejal po poročanju portala N1 Srbija.

Pogovor s Kurtijem je označil za težkega, dolgega in odprtega. Po poročanju kosovskega portala Kosovo Online je dodal, da upa na dobre novice, a jih še nima. Poudaril je, da se je misija šele začela.

Escobar je v Prištini še ocenil, da je mednarodna skupnost bolj enotna kot kdaj koli prej. "Nikoli nisem videl toliko enotnosti v čezatlantski skupnosti. Upam, da nas bodo poslušali. Za Kosovo želimo najboljše. Mi smo največji podpornik varnosti, ozemeljske celovitosti in neodvisnosti Kosova. Želimo, da nam prisluhnejo," je izjavil.


>> Več: EU in ZDA predstavila tri predloge za sever Kosova: umiritev razmer, volitve in dialog