c S

EU, Francija in Nemčija od Prištine zahtevajo izvedbo novih volitev na severu Kosova

02.06.2023 13:00 Voditelja Kosova in Srbije, Vjosa Osmani in Aleksandar Vučić, sta se pogovarjala o rešitvi politične krize, Evropska unija, Francija in Nemčija pa od Prištine zahtevajo, da v večinsko srbskih občinah izvede nove volitve. Na Kosovu so medtem spet protesti.

Osmani in Vučić sta se na hitro srečala ob robu drugega vrha Evropske politične skupnosti v Moldaviji, na pogovorih so bili prisotni tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz in visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.

Osmani je po srečanju Vučića obtožila, da je "bil cmerav, se pritoževal in seveda ni govoril resnice, kar je njegova vrlina še iz časov, ko je bil propagandni minister Miloševića". Ob tem se je vprašala, ali Srbija priznava sklenjene sporazume. Vučića je pozvala, naj umakne vojsko z meje in odreče podporo kriminalnim združbam na severu Kosova, poroča dopisnik RTV Slovenija z Balkana Boštjan Anžin.

A kosovska predsednica je tudi dejala, da bi Kosovo v štirih večinsko srbskih občinah na severu lahko izvedlo nove volitve, če bi bile sprožene zakonito in če Beograd ne bo Srbov spodbujal k bojkotu.

To možnost je po pogovorih s predstavniki Washingtona omenjal tudi kosovski premier Albin Kurti, ki je na Twiterju zapisal, da obstaja možnost za nove volitve na severu Kosova. Po njegovem je pot do umiritve razmer umik srbskih protestnikov, ki vztrajajo pred občinskimi stavbami, in uveljavitev bruseljskega sporazuma.

Vučič po srečanju z Osmani ni dajal izjav.


>> Več: EU, Francija in Nemčija od Prištine zahtevajo izvedbo novih volitev na severu Kosova