c S

DZ v četrtek v potrjevanje ministrskih kandidatov Propsa in Novaka

06.12.2023 14:40 DZ se bo v četrtek sestal na izredni seji, na kateri bodo poslanci odločali o imenovanju kandidatov za ministra za javno upravo Franca Propsa in za ministra za naravne vire in prostor Jožeta Novaka.

Na dnevnem redu bo tudi predlog novele, s katerim v SDS-u predlagajo črtanje nedavno uvedenih zakonskih sprememb na področju evidentiranja.

Oba ministrska kandidata sta v torek že prestala zaslišanje pred pristojnima matičnima odboroma. Kandidat za ministra za javno upravo Props, sicer aktualni poslanec Svobode, ki je do izvolitve v DZ dve leti vodil Upravno enoto Litija, je med prednostnimi nalogami naštel urejanje plač v javnem sektorju, izboljšanje delovnih pogojev in ohranjanje kadrov.

Aktualni državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Novak, ki se bo ob pričakovani zeleni luči zavihtel tudi na čelo tega resorja, pa je med glavnimi cilji poudaril izboljšanje upravljanja voda in odpornosti na podnebne spremembe.

Kot je sicer danes še sklenil kolegij predsednice DZ-ja, bodo poslanci na četrtkovi izredni seji obravnavali tudi predlog novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki jo je v parlamentarni postopek vložil SDS. V največji opozicijski stranki predlagajo črtanje vseh zakonskih sprememb vladne novele, ki je v veljavi že od 20. maja.

Novela je bila sicer lani jeseni usklajena na ravni Ekonomsko-socialnega sveta, po uveljavitvi zakona maja letos pa je nastopilo prehodno obdobje, v katerem so imeli delodajalci čas za priprave na spremembe. To obdobje se je izteklo v sredini novembra, ob čemer pa je predvsem na strani gospodarstva završalo, češ da so spremembe neživljenjske. Vlada je zatem sporočila, da se bodo novosti na področju evidentiranja delovnega časa začele uporabljati kljub nasprotovanju delodajalcev. Poslanci SDS-a pa so tako v DZ vložili predlog novele, ki črta vse zakonske spremembe.

Kolegij pa se je dogovoril tudi o pripravi sklica redne decembrske seje, na kateri bodo poslanci med drugim obravnavali predlog interventnega zakona v zdravstvu, predlog novele o osnovni šoli, opravili pa bodo tudi tretjo obravnavo predloga zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne in predloga novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.


>> Več: DZ v četrtek v potrjevanje ministrskih kandidatov Propsa in Novaka