c S

DZ sprejel zakon o dolgotrajni oskrbi

18.07.2023 08:41 DZ je s 54 glasovi za in 24 proti sprejel zakon o dolgotrajni oskrbi, v obravnavi po nujnem postopku. Uveljavljen bo prihodnje leto, prispevek se bo začel plačevati leto zatem. Sprejeta je bila tudi novela zakona o socialnem varstvu.

V drugi obravnavi so sprejeli vsa koalicijska dopolnila, ki so bila med drugim redakcijska. Dopolnila SDS-a in NSi-ja niso bila sprejeta. V opozicijskih poslanskih skupinah so z njimi želeli, denimo, črtati člen o uvedbi obveznega prispevka. Skupno je bilo predlaganih več kot sto dopolnil.

Kaj določa zakon, ki bo uveljavljen z letom 2024

V skladu s sprejetim zakonom bodo delodajalci in delojemalci plačali prispevek v vrednosti enega odstotka bruto plače, upokojenci pa v vrednosti enega odstotka od neto pokojnine. Samostojni podjetniki in kmetje bodo plačali dva odstotka, ker so hkrati delodajalci in delojemalci. Ministrstvo predvideva, da bodo s prispevkom dobili 620 milijonov evrov letno.

Zakon glede na sprejeto koalicijsko dopolnilo predvideva, da bo od 1. januarja 2028 mogoče zaračunati tudi lastno udeležbo, če sredstev iz drugih virov ne bo dovolj. Zakon, ki se bo začel uporabljati 1. januarja 2024, postopno kot pravice prinaša oskrbovalca družinskega člana, dolgotrajno oskrbo na domu in e-oskrbo, dolgotrajno oskrbo v instituciji ter denarni prejemek.

>> Več: DZ sprejel zakon o dolgotrajni oskrbi