c S

DZ: Odbor za finance prižgal zeleno luč za predlog proračuna za leto 2025

17.11.2023 12:52 Odbor DZ za finance je za potrditev na plenarni seji pripravil predlog državnega proračuna za leto 2025. Vloženih dopolnil, s katerimi bi opozicija prerazporedila za približno 198 milijonov evrov porabe, ni podprl.

Člani odbora za finance so se s predlogom proračuna za leto 2025 seznanili že pred štirimi tedni, ko je finančni minister Klemen Boštjančič povedal, da ga je vlada pripravila v še vedno negotovih razmerah po zaporedju treh kriz, to je covida-19, energetske krize in obsežnih poplav v letošnjem avgustu.

Od takrat se razmere niso spremenile. Vlada je tako v dopolnjenem predlogu proračuna za leto 2025, ki ga je pripravila po tem, ko so se oktobra s proračunskimi načrti poleg članov odbora za finance seznanila tudi druga delovna telesa državnega zbora, pustila prihodke in odhodke enake, kot jih je predstavila oktobra.

V državni proračun naj bi se leta 2025 steklo 14,6 milijarde evrov, odhodki pa so določeni v višini 15,8 milijarde evrov. Primanjkljaj naj bi tako znašal 1,26 milijarde evrov oziroma 1,8 odstotka BDP, je povedal Boštjančič.

Vlada je v dopolnjenem predlogu uvedla nekatere spremembe, in sicer je dodatno zagotovila sredstva za investicije v cestno infrastrukturo v višini 21,5 milijona evrov, za toliko pa se bo zmanjšala proračunska rezerva. Ministrstvo za infrastrukturo bo imelo na voljo rekordna sredstva, tudi zato, ker je z naskokom največji del odprave posledic poplav vezan na gradbena dela, je dejal minister.


>> Več: DZ: Odbor za finance obravnava predlog proračuna za leto 2025