c S

DZ je k predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi sprejel le dopolnilo Svobode

14.05.2024 07:57 DZ je sprejel dopolnilo Svobode k predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi, po katerem DZ v primeru vložene zahteve do odločitve ustavnega sodišča glede ustavnosti akta o parlamentarni preiskavi ne more imenovati preiskovalne komisije.

Poslanci so obravnavali predlog novele zakona o parlamentarni preiskavi, ki jo je vložila predsednica DZ-ja in se obravnava po skrajšanem postopku. V skladu z njim bi bili preiskovanci v parlamentarni preiskavi bolj zaščiteni kot zdaj. Institut parlamentarne preiskave se je po njenih ugotovitvah namreč spremenil v sredstvo za politično obračunavanje.

Predlog novele uvaja možnost za sprožitev naknadne ustavne presoje akta o parlamentarni preiskavi. Ustavno sodišče mora o tem odločiti v 30 dneh, do odločitve ustavnega sodišča pa se akt o odreditvi parlamentarne preiskave zadrži, predlaga novela.

Poslanci so zavrnili dopolnila SDS-a, s katerimi so med drugim predlagali, da mora ustavno sodišče o ustavnosti akta o parlamentarni preiskavi odločiti v 15 dneh. Predlagali so tudi, da se, če sodišče v tem roku ne odloči, šteje, da je odrejena parlamentarna preiskava skladna z ustavo in zakonom.

V SDS-u so predlagali tudi, da se določbe te novele ne bi uporabljale za parlamentarne preiskave, ki so bile odrejene pred uveljavitvijo te novele.

>> Več: DZ je k predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi sprejel le dopolnilo Svobode