c S

Državne spletne strani spet delujejo. Nedelovanje posledica zastoja v delovanju omrežnih stikal.

30.11.2023 16:17 Na državnem komunikacijskem omrežju HKOM se je zgodil zastoj v delovanju omrežnih stikal, zato niso delovale spletne strani, e-pošta in tudi telefoni, je po seji vlade pojasnila ministrica za za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Nekaj ur so bile nedostopne številne spletne strani ministrstev in vladnih ter državnih ustanov. Po naših informacijah nekateri državni uslužbenci niso imeli dostopa do interneta ter težave s telefonskimi povezami. Težave pri delu naj bi imeli po navedbah portala N1 tudi uslužbenci, ki delajo od doma.

Ministrica Emilija Stojmenova Duh je pojasnila, da po do zdaj znanih informacijah ni šlo za varnostni incident, torej ni šlo za kibernetski vdor.

"Takoj smo pristopili k iskanju napake in odpravi vzrokov s pomočjo zunanjih strokovnjakov, ki skrbijo za vzdrževanje omrežja HKOM. Spletna mesta državnih institucij, državnega zbora in tudi sodišč že nekaj časa ponovno nemoteno delujejo. O razlogih za zastoj v delovanju sistema poteka temeljita preiskava," je povedala ministrica in pojasnila, da spletne strani in ostale storitve državne uprave približno dve uri niso delovale.

Na tiskovni konfwerenci pa je Stojmenova Duh pojasnila še: "Zjutraj je prišlo do zastoja v delovanju omrežnih stikal, kar se je odrazilo v nedelovanju spletnih strani, pošte in telefona. Takoj smo pristopili k iskanju napake in odpravi vzrokov s pomočjo zunanjih strokovnjakov, ki skrbijo za vzdrževanje sistema HKOM" .


>> Več: Številne državne spletne strani niso delovale, vzrok so bile tehnične težave in ne hekerski napad