c S

Društvo državnih tožilcev napoveduje stavko, če ustavna odločba ne bo uresničena

20.11.2023 08:08 V Društvu državnih tožilcev Slovenije zahtevajo uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede odprave neustavnosti pri sodniških plačah. V nasprotnem primeru lahko tudi stavkajo.

Po besedah predsednika društva Boštjana Valenčiča so se člani Društva državnih tožilcev Slovenije konec septembra sešli na izrednem občnem zboru v Ljubljani ter razpravljali o materialnem položaju državnega tožilca, njegovi vlogi v družbi in nadaljnjih korakih društva v primeru neizvršitve ustavne odločbe glede sodniških plač. Ustavno sodišče je junija namreč presodilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da mora neustavnost odpraviti do januarja prihodnje leto.

"Razpravljajoči člani so predstavili svoja stališča, ki jih je mogoče strniti v izpostavljeno zahtevo članstva glede realizacije citirane ustavne odločbe z dnem 3. 1. 2024, in sicer na način, da bodo v celoti odpravljena plačna nesorazmerja," je pojasnil Valenčič.

Na zboru so v povezavi s tem sprejeli več sklepov, tudi sklepa, da v primeru neuresničitve ustavne odločbe ustanovijo delovno skupino za pripravo tožb, in sklep o pripravi in organizaciji stavke, kot jo omogoča zakon o državnem tožilstvu.

>> Več: Društvo državnih tožilcev napoveduje stavko, če ustavna odločba ne bo uresničena