c S

Drugi tir bo po novi časovnici končan konec leta 2025, promet naj bi stekel v prvi polovici 2026

26.05.2023 13:15 Vlada je potrdila spremenjen investicijski program za drugi tir Divača-Koper, po katerem se bo projekt zaključil decembra 2025, ocenjena vrednost projekta pa je nekaj nad 1,1 milijarde evrov. Promet naj bi po tem tiru nato stekel v prvi polovici 2026.

Z družbe 2TDK so sporočili, da odločitev vlade o novelaciji investicijskega programa za projekt drugi tir sprejemajo z zadovoljstvom. Novelacija predvideva dokončanje gradbenih del do konca leta 2025, vlaki pa bodo po napovedih pristojnih po drugem tiru v prvi polovici leta 2026 vozili na podlagi začasnega uporabnega dovoljenja oz. odločb. Investicijska vrednost projekta v tekočih cenah je ocenjena na 1,109 milijarde evrov, kar je 41 milijonov evrov manj od osnovnega investicijskega programa iz leta 2019, so sporočili iz družbe.

Kot pojasnjujejo v 2TDK-ju, so novelacijo investicijskega programa pripravili tako zaradi novih okoliščin pri projektu kot tudi zaradi višanja cen gradbenih materialov, surovin in energentov, ki vplivajo na številne vidike gradnje drugega tira. Z omenjeno novelacijo se iz financiranja projekta izključuje kapital tuje zaledne države, obenem pa je predvideno uspešnejše črpanje nepovratnih evropskih sredstev, so poudarili v sporočilu za javnost.

Uprava 2TDK-ja, ki jo sestavljata generalni direktor Matej Oset in direktor Marko Brezigar, je od nastopa svojega mandata izvedla podroben pregled stanja projekta, opravila poglobljeno analizo ter v dialogu s partnerji pri projektu našla rešitve ter ustrezne ukrepe, "da projekt drugi tir ponovno pripeljemo v zanesljive tirnice", so sporočili iz družbe.

>> Več: Drugi tir bo po novi časovnici končan konec leta 2025, promet naj bi stekel v prvi polovici 2026