c S

Domnevni ruski vohun, ki ga je izgnala Avstrija, je pod krinko novinarja deloval tudi v Sloveniji

19.06.2024 13:08 Domnevni ruski vohun, ki so mu v Avstriji aprila ukazali, naj zapusti državo, je pod krinko novinarja več let neopaženo deloval v Sloveniji.

Kot poroča Dnevnik, naj bi šlo za Ivana Popova, ki je v Slovenijo domnevno prišel med predčasnimi volitvami v državni zbor leta 2018.

V Sloveniji naj bi Popov več let deloval pod krinko dopisnika ruske tiskovne agencije Tass in se postopoma približal slovenskemu političnemu vrhu. Med drugim je leta 2019 opravil daljši intervju s takratnim premierjem in aktualnim obrambnim ministrom Marjanom Šarcem, preden je ta odšel na obisk v Moskvo.

Leta 2023 naj bi odšel na delo v Avstrijo, kjer pa ga je – sicer anonimno – kot obveščevalca ruske zunanje obveščevalne službe SVR najprej razkrinkal tednik Falter.

Pozneje naj bi se s sodelavko poskušal akreditirati za tiskovno konferenco ob obisku ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna na Dunaju, pri čemer so ga avstrijski varnostni organi podrobneje preverili in razkrinkali.

Konec aprila so mu odvzeli akreditacijo in dovoljenje za prebivanje ter mu ukazali, da v dveh tednih zapusti Avstrijo, o čemer je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Državo naj bi sicer zapustil šele 7. junija.

Ruske oblasti so v odziv odvzele akreditacijo novinarki javne avstrijske radiotelevizije ORF Marii Knips-Witting in jo pozvale, naj zapusti Rusijo. Da gre za povračilen ukrep, je potrdilo rusko zunanje ministrstvo.


>> Več: Domnevni ruski vohun, ki ga je izgnala Avstrija, je pod krinko novinarja deloval tudi v Sloveniji