c S

Diskriminacija zaposlenih in iskalcev zaposlitev: oglasi za "simpatična dekleta" in "močne fante"

18.04.2024 07:37 V Sloveniji še vedno prihaja do diskriminacije zaposlenih in iskalcev zaposlitve, denimo sindikalistov, žensk, mladih, tujcev, je bilo mogoče slišati na okrogli mizi Varstvo pred diskriminacijo delavcev, ki je v organizaciji Zagovornika načela enakosti.

Predsednica Sindikata Mladi plus Mojca Žerak je opozorila na težave mladih. Ti se spopadajo z različnimi oblikami diskriminacije, še vedno tudi zaradi spola. Sindikat tako denimo zaznava oglase, da se iščejo "simpatična dekleta" za delo v strežbi ali "močni fantje" za delo v skladišču. Dekleta se na zaposlitvenih razgovorih še vedno sprašuje, ali imajo otroke oz. ali v kratkem načrtujejo družino.

Vsiljevanje statusa samostojni podjetnik

Posebna težava so prekarne zaposlitve. Mladim se tako še vedno vsiljujejo statusi samostojnih podjetnikov, čeprav izpolnjujejo vse elemente delovnega razmerja. V primeru pogodb za določen čas se te še vedno pogosto verižijo, saj se delodajalci znajdejo in spreminjajo imena delovnih mest, je naštela Žerak in se zavzela za učinkovitejši nadzor Inšpektorata RS za delo.

Kršenje pravic tujih delavcev

Z diskriminacijo se v Sloveniji spopadajo tudi tuji delavci. Kot je povedal vodja Delavske svetovalnice Goran Lukić, se na trgu dela dogaja resnična globalizacija, delavci ne prihajajo več le z Balkana, temveč tudi s Filipinov, iz Nepala, Bangladeša in drugih "eksotičnih" držav. Delodajalci tujce po njegovih besedah pogosto verbalno in fizično zlorabljajo. Opisal je primer kmečkega turizma, kjer tujec ni opravljal le dela kuhinjskega pomočnika, za kar je bil zaposlen, temveč je moral delodajalcu urejati tudi domači vrt in čistiti hišo.

>> Več: Diskriminacija zaposlenih in iskalcev zaposlitev: oglasi za "simpatična dekleta" in "močne fante"