c S

Del evroposlancev pozval k ukrepanju glede madžarskega predsedovanja Svetu EU-ja

01.06.2023 08:09 Več evropskih poslancev je v razpravi o stanju vladavine prava na Madžarskem pozvalo Svet EU-ja, naj ukrepa v zvezi s predsedovanjem te države v drugi polovici prihodnjega leta. Nekateri poslanci, tudi madžarski, so bili kritični do predloga resolucije.

O resoluciji, ki države članice poziva k ukrepanju, bodo poslanci in poslanke glasovali v četrtek. Budimpešta pravi, da gre za "protimadžarsko pobudo".

Francoska evroposlanka Gwendoline Delbos-Corfield iz vrst Zelenih je v razpravi poudarila, da si madžarska vlada želi, da bi vsi živeli v vzporednem svetu, v katerem pravice manjšin niso zaščitene, kjer so družine istospolnih staršev prepovedane in kjer ruska vojna v Ukrajini ni priznana.

"Naj pustimo, da madžarske oblasti določajo dnevni red EU-ja šest mesecev, pri čemer sami pravijo, da ne spoštujejo tistega, za kar se zavzemamo? Evropski parlament zgolj poziva, da začnete razpravo o tem," je povedala poslanka, ki je pripravila predlog resolucije v zvezi z madžarskim predsedovanjem Svetu EU-ja v drugi polovici prihodnjega leta.

V njem poslanci dvomijo v primernost Madžarske, da prevzame polletno predsedovanje Uniji, pri čemer opozarjajo na stanje pravne države v tej članici. V enem od členov poslanci države članice pozivajo, naj čim prej najdejo ustrezno rešitev, v nasprotnem primeru napovedujejo, da bi lahko primerne ukrepe sprejel parlament sam.

>> Več: Del evroposlancev pozval k ukrepanju glede madžarskega predsedovanja Svetu EU-ja