c S

Četrta stavkovna sreda na upravnih enotah, za eno uro bodo z delom prekinili tudi sodniki

03.04.2024 08:58 Zaposleni na večini upravnih enot po državi že četrto sredo zapored s stavko opozarjajo na slabe delovne pogoje in nizke plače. Zaradi še vedno neuresničene ustavne odločbe o sodniških plačah bodo za eno uro delo protestno znova prekinili tudi sodniki.

Sodniki bodo ob 10. uri za eno uro protestno prekinili delo ter javnost opozorili na pomen neodvisnega sodstva in delovanja pravne države ter na še vedno neuresničeno odločbo ustavnega sodišča, v kateri je to odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti.

Sodniki bodo tako vlado in DZ pozvali, da je treba izvesti vse neizvršene odločbe sodišča. "Poudarjamo, da izvršitev odločbe sodišča nikoli ne more biti odvisna od samovolje političnih odločevalcev. Zato ponovno poudarjamo, da pri našem zavzemanju za izpolnitev ustavne odločbe ne gre za urejanje plač v javnem sektorju," so zapisali v sporočilu za javnost.

Tožilci, katerih višina plače temelji na sodniških, pa se bodo o nadaljevanju stavke odločili ta teden, ko se bodo predvidoma sestali z ministrstvom za javno upravo, da bi se uskladili o uresničitvi ustavne odločbe. Vlada sicer zagotavlja, da bo ustavno odločbo o sodniških plačah uredila v posebnem zakonu, sestanek s premierjem Robertom Golobom o tej temi pa je predviden čez en teden.

>> Več: Četrta stavkovna sreda na upravnih enotah, za eno uro bodo z delom prekinili tudi sodniki