c S

Bruselj želi preprečevati prihod prebežnikov čez zahodno Sredozemlje in Atlantik

07.06.2023 07:21 Evropska komisija je predstavila akcijski načrt za preprečevanje prihoda prebežnikov prek zahodnega Sredozemlja in Atlantika. Razmere na tej poti so sicer pod nadzorom, zagotavljajo v Bruslju.

Kot je ob predstavitvi načrta pojasnila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, so leta 2019 zaznali manj kot 3000 nezakonitih prihodov ljudi iz Afrike na Kanarske otoke prek Atlantskega oceana. Leto pozneje se je število povečalo na 24.000, podobne številke so bile tudi leta 2021.

"Vendar pa so zdaj razmere večinoma pod nadzorom. Letos se je število prihodov čez Atlantski ocean v primerjavi z lanskim letom zmanjšalo za 50 odstotkov," je dejala. Pri tem se je zahvalila španskim in maroškim oblastem za sodelovanje.

Čeprav število prebežnikov, ki prihajajo po tej poti, ostaja stabilno, pa je treba narediti še več, je poudarila komisarka. Zato je predstavila akcijski načrt, ki vsebuje 18 ukrepov, razdeljenih v dva stebra.

Prvi je namenjen okrepitvi sodelovanja s partnerskimi državami vzdolž celotne poti, med drugim na področju boja proti tihotapljenju prebežnikov in trgovine z ljudmi, s čimer bi preprečili t. i. nezakonite migracije. Med ukrepi je še okrepitev zmogljivosti za nadzor meja v Maroku, Mavretaniji, Senegalu in Gambiji, pri čemer bi okrepili tudi vlogo agencije EU-ja za meje Frontex.

>> Več: Bruselj želi preprečevati prihod prebežnikov čez zahodno Sredozemlje in Atlantik