c S

Bruselj predlaga nova pravila za dobrobit živali, tudi za vzrejo psov in mačk

07.12.2023 14:02 Evropska komisija je predstavila predlog reforme na področju dobrobiti živali med transportom, ob tem pa prvič doslej še nova pravila o dobrobiti in sledljivosti psov ter mačk, vzrejenih za prodajo. Oboje naj bi močno povečalo dobrobit živali.

Kot so sporočili iz Bruslja, predlagajo prenovo pravil EU-ja za prevoz živali, s čimer naj bi zagotovili boljše počutje 1,6 milijarde živali, ki se vsako leto prevažajo v Uniji in iz nje. Nova pravila odražajo najnovejša znanstvena dognanja in tehnološki razvoj, so zatrdili.

Osredinjajo se na več področij. Prvo je skrajšanje potovalnega časa, pri čemer bo treba živali med daljšimi vožnjami raztovoriti za počitek, hranjenje in napajanje. Posebna pravila so predvidena za živali za zakol ter za ranljive živali, kot so breje živali.

V načrtu je povečanje minimalnega prostora za različne živali, pri čemer bo treba ta prostor prilagajati njihovim vrstam.

Za prevoz pri ekstremni temperaturi bodo veljali strogi pogoji, vključno z omejitvami v času temperature nad 30 stopinj Celzija le na nočni čas. Cestna vozila bodo morala biti glede na predlog ob temperaturi pod nič stopinj Celzija pokrita, kroženje zraka v prostoru za živali pa nadzorovano, da bodo živali zaščitene pred izpostavljenostjo vetru. Če bo temperatura nižje od pet stopinj Celzija, potovanje ne bo smelo preseči devet ur.

Napoveduje se tudi zaostritev pravil za izvoz iz EU-ja, vključno z boljšim nadzorom v tretjih državah, ko gre za izpolnjevanje enakovrednih standardov, kot veljajo v EU-ju.


>> Več: Bruselj predlaga nova pravila za dobrobit živali, tudi za vzrejo psov in mačk