c S

Bruselj po aferi Katargate predstavil predlog za ustanovitev etičnega organa EU-ja

09.06.2023 07:26 Evropska komisija je nekaj mesecev po izbruhu korupcijskega škandala Katargate predstavila predlog za ustanovitev novega organa EU-ja za etiko, s katerim bodo vzpostavljeni skupni etični standardi za člane evropskih institucij.

Z ustanovitvijo medinstitucionalnega etičnega organa bodo po navedbah Bruslja prvič vzpostavljeni skupni standardi etičnega ravnanja članov in formalni mehanizem za usklajevanje in izmenjavo mnenj o etičnih zahtevah med institucijami.

Ti standardi se bodo nanašali na vrsto področij, med drugim na obveznosti poročanja o interesih in premoženju, sprejemanje daril ali potovanj s strani tretjih oseb, na stranske ali zunanje dejavnosti ter na delovanje nekdanjih članov institucij EU-ja po končanem mandatu.

Novo etično telo se sicer ne bo ukvarjalo s posameznimi preiskavami niti ne bo posegalo v preiskave uveljavljenih obstoječih organov, denimo Evropskega javnega tožilstva (EPPO), oziroma jih kakor koli omejevalo, so pojasnili pri Evropski komisiji.

"Demokracija lahko uspeva le, če državljani zaupajo svojim institucijam. Ljudje po Evropi ne ločijo, ali je škandal izviral iz ene ali druge institucije. Če torej želimo ostati verodostojni v njihovih očeh, moramo vsi upoštevati skupne etične standarde," je dejala podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova, pristojna za preglednost in vrednote. Ob tem je druge institucije EU-ja pozvala, naj hitro podprejo komisijin predlog.

>> Več: Bruselj po aferi Katargate predstavil predlog za ustanovitev etičnega organa EU-ja