c S

Borrell: Vprašanje Zahodnega brega je ovira pri oblikovanju rešitve dveh držav

19.02.2024 08:45 Položaj na Zahodnem bregu predstavlja veliko oviro pri iskanju dolgotrajne rešitve za mir med Izraelom in Palestinci, ocenjuje visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell. "Zahodni breg predstavlja resnično oviro rešitvi dveh držav. "

"Zahodni breg je pri vrelišču ... lahko da smo tik pred večjo eksplozijo," je Borrell povedal na panelu o prihodnji geopolitični agendi EU-ja v okviru zadnjega dne varnostne konference v Münchnu.

Na Zahodnem bregu, ki ga Izrael zaseda od leta 1967, v več deset nezakonitih naselbinah živi okoli 490.000 Izraelcev, na tem območju pa živijo trije milijoni Palestincev.

Borrell je dejal še, da mora EU "podpirati arabsko pobudo" za ustanovitev palestinske države, tako na Zahodnem bregu kot območju Gaze.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu medtem zavrača pobude za mednarodno priznanje palestinske države. Njegova vlada je danes soglasno sprejela sklep, s katerim zavrača morebitno trajno rešitev izraelsko-palestinskega konflikta "pod mednarodnimi diktati". "Izrael bo še naprej nasprotoval enostranskemu priznanju palestinske države. Takšno priznanje bi bilo zaradi pokola 7. oktobra velika nagrada terorizmu in bi preprečilo nadaljnje mirovne pogovore," je še sklenila izraelska vlada.

>> Več: Borrell: Vprašanje Zahodnega brega je ovira pri oblikovanju rešitve dveh držav