c S

Borrell: Prihodki od ruskega premoženja že prihodnji teden na voljo za pomoč Ukrajini

24.06.2024 13:20 Prva sredstva, pridobljena z upravljanjem zamrznjenega ruskega premoženja, bodo že prihodnji teden na voljo za vojaško podporo Ukrajini, je ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Po neuradnih informacijah naj bi šlo za 1,4 milijarde evrov.

"Okrepiti moramo podporo Ukrajini. Na razpolago so sredstva od zamrznjenega ruskega premoženja in preučiti moramo način, kako jih uporabiti, da jih ne bo mogel nihče blokirati," je povedal Borrell.

Pri tem je izpostavil Madžarsko, ki trenutno blokira več odločitev, povezanih s finančnimi sredstvi za vojaško pomoč Ukrajini. Zagotovil je, da so za sredstva od upravljanja ruskega premoženja, zamrznjenega v okviru zahodnih sankcij proti Moskvi, našli rešitev, da jih ne bo mogoče blokirati.

"Imamo rešitev, ki jo bom danes dal na mizo. Ukrajina potrebuje več pomoči, in to zdaj, pred poletjem. Upam, da bodo ministri predlog podprli," je dejal.

Če bo predlog prejel zadostno podporo, bo prva tranša na voljo že prihodnji teden, druga pa nekoliko pozneje. Skupaj gre po njegovih besedah za 2,5 milijarde evrov, prva tranša naj bi znašala 1,4 milijarde evrov.


>> Več: Borrell: Prihodki od ruskega premoženja že prihodnji teden na voljo za pomoč Ukrajini