c S

Bencin cenejši za kar 8,7 centa, dizel za 8,3 centa; Petrol vložil pobudo za oceno ustavnosti

05.12.2023 07:39 V torek opolnoči se je liter 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocest pocenil za 8,7 centa, na 1,421 evra, liter dizla za 8,3 centa, na 1,461 evra, in liter kurilnega olja za 1,3 centa, na 1,119 evra.

Družba Petrol je zaradi odločitve vlade o znižanju reguliranih marž za pogonska goriva vložila pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti uredb o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov s predlogom za začasno zadržanje. V Petrolu menijo, da so ukrepi nesorazmerni in v nasprotju s 3. in 8. členom Zakona o kontroli cen.

Pobuda se nanaša na vladno spremembo uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki je bila sprejeta na dopisni seji 30. novembra, oziroma uredbo iz junija, ki je regulacijo cen pogonskih goriv podaljšala še za eno leto. Najnovejša sprememba predvideva novo, znižano višino maksimalno dovoljene marže, kar ima neposreden negativni vpliv na poslovanje družbe in skupine Petrol, navajajo v družbi.

V Petrolu so poudarili, da takšna marža ne odraža realnih tržnih razmer in ne omogoča rentabilnega poslovanja, še posebej na manj gosto poseljenih območjih, pri čemer je pridobitnost temelj gospodarske dejavnosti, kot to priznava praksa ustavnega sodišča.

>> Več: Bencin cenejši za kar 8,7 centa, dizel za 8,3 centa; Petrol vložil pobudo za oceno ustavnosti