c S

Belgija bo Ukrajini namenila skoraj milijardo evrov vojaške pomoči, tudi 30 bojnih letal F-16

28.05.2024 13:06 Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski je dejal, da Poljska ne izključuje pošiljanja svoje vojske v Ukrajino. Belgija pa je z Ukrajino podpisala varnostni sporazum, ki predvideva 977 milijonov evrov vojaške pomoči, tudi dobavo 30 bojnih letal F-16.

Sikorski je v pogovoru za več medijev na vprašanje, ali je Poljska pripravljena, da svoje vojake pošlje v Ukrajino, odgovoril: "Tega ne bi smeli izključiti. Morali bi pustiti Putinu, da ugiba o naših namerah." Sikorski je že pred tem dejal, da se mu prisotnost Natovih vojakov v Ukrajini "ne zdi nepredstavljiva".

O tej možnosti je prvi govoril francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je na konferenci v Parizu konec februarja dejal, da bi lahko zahodne države Ukrajini pomagale tudi tako, da bi Ukrajince usposabljale v Ukrajini. V ponedeljek je ukrajinski vojaški vrh v povezavi s tem sporočil, da so s Parizom podpisali dogovor, ki francoskim vojaškim inštruktorjem omogoča, da v kratkem obiščejo vadbena središča v Ukrajini.

Belgija bo priskrbela letala, oklepna vozila, dobavo streliva

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v okviru evropske turneje v Bruslju podpisal varnostni sporazum z belgijskim premierjem Alexandrom De Croojem. "Tovrstni sporazum prvič določa točno število bojnih letal F-16, ki bodo Ukrajini dobavljena do leta 2028. Teh letal bo 30," je Zelenski zapisal na omrežju X, potem ko je z De Croojem podpisal dvostranski sporazum o varnosti in dolgoročni podpori.

Zelenski navaja, da bodo prva letala prispela že letos, medtem ko je bila zunanja ministrica Hadja Lahbib v izjavi previdnejša in je dejala, da upajo na začetek dobave do konca leta.

Letala so del 977 milijonov evrov vojaške pomoči Belgije Ukrajini, ki jih sporazum predvideva za to leto. Vsebuje tudi zavezo belgijske vlade, da bo Kijevu nudila pomoč v vseh desetih letih veljavnosti sporazuma. Ta med drugim predvideva dobavo oklepnih vozil, opreme za letalske sile in obrambo, sodelovanje v koaliciji za dobavo streliva ter vojaško usposabljanje. Navaja pričakovanje sodelovanja v obrambni industriji, podporo ukrajinskim mirovnim prizadevanjem, krepitev sankcij proti Rusiji, uporabo zamrznjenega ruskega premoženja ter krepitev sodelovanja pri obveščevalnih dejavnostih.


>> Več: Belgija bo Ukrajini namenila skoraj milijardo evrov vojaške pomoči, tudi 30 bojnih letal F-16