c S

Avstrija znova podaljšala izvajanje nadzora na meji s Slovenijo

13.05.2024 07:49 Avstrija je še za pol leta, do 11. novembra, podaljšala nadzor na meji s Slovenijo, ki ga sicer izvaja že od leta 2015. Avstrija je hkrati za isto obdobje podaljšala tudi nadzor na meji z Madžarsko.

Za prihodnjega pol leta je nadzor na meji z Avstrijo podaljšala tudi Nemčija, je razvidno s spletne strani Evropske komisije.

Med razlogi za podaljšanje je Avstrija v obvestilu Evropski komisiji navedla nestabilne migracijske in varnostne razmere v EU, pritisk na azilni sistem, velik migracijski pritisk na zunanji meji EU s Turčijo in na Zahodnem Balkanu, nevarnost trgovine z orožjem zaradi vojne v Ukrajini, trgovino z ljudmi, varnostne grožnje po napadu Hamasa na Izrael oktobra lani, teroristični napad v Bruslju 17. oktobra lani ter številne teroristične grožnje v članicah EU, poleg tega pa še krepitev antisemitizma ter nevarnost, da se med migrante pomešajo teroristi.

Nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko je Dunaj uvedel že leta 2015 na vrhuncu begunske krize. Od takrat ga na vsakih šest mesecev podaljšuje, pri čemer bo novo podaljšanje nadzora v veljavi od 12. maja do 11. novembra.

Slovenija ves čas nasprotuje podaljševanju avstrijskega nadzora, na Evropski komisiji pa vseskozi poudarjajo, da mora biti nadzor skrajni ukrep.

>> Več: Avstrija znova podaljšala izvajanje nadzora na meji s Slovenijo